BACK

Κρεατοπιτάκια με αρωματικά μπαχαρικά σε φρέσκια σφολιάτα

Πλούσιο και γευστικό θυμίζοντας ανατολή με τα αρώματα των μπαχαρικών.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

"3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο
αλάτι & πιπέρι
1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι κονσερβοποιημένες τομάτες Σαντορίνης (ολόκληρες)
1 ξυλαράκι κανέλλας
2-3 κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλιά της σούπας κοφτή ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας κοφτή δυόσμο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
2 αβγά
1 πακέτο φρέσκια σφολιάτα ψυγείου Pillsbury
1 αβγό χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα

Για τη μπεσαμέλ
2 κoυταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρό
λίγο αλάτι & μοσχοκάρυδο

μία φόρμα για μάφινς "

Οδηγίες:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και ροδίζουμε τον κιμά. Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει, γύρω στα 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε την τομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ρίγανη και το δυόσμο. Κλείνουμε το καπάκι του σκεύους μας και σιγοβράζουμε το κρέας, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Προς το τέλος προσθέτουμε τον πελτέ. Σβήνουμε με το κρασί και με ανοιχτό το καπάκι συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να το πιει. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος και το τυρί και γυρίζουμε το μίγμα με ένα κουτάλι για 1-2 λεπτά, για να πήξει η κρέμα λιγάκι και να λιώσει το τυρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο της φρέσκιας σφολιάτας με τον πλάστη, ώστε να γίνει ένα τετράγωνο 42 εκ. Το κόβουμε σε 6 ίσα τετράγωνα. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο κομμάτι της φρέσκιας σφολιάτας.

Τοποθετούμε τα τετράγωνα της σφολιάτας μέσα στη φόρμα για μάφινς, πιέζοντάς τα λιγάκι. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 2 κτ της σούπας κιμά. Στρίβουμε τις άκρες που περισσεύουν έτσι, ώστε να σχηματίσουν ένα στεφάνι γύρω-γύρω, όπως κάνουμε στις παραδοσιακές πίτες και κόβουμε τη ζύμη, όπου είναι πολύ παχιά. Το στεφάνι πρέπει να έχει το ίδιο πάχος γύρω-γύρω, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε στο ζεστό φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η φρέσκια σφολιάτα, γύρω στα 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, πριν τα αφαιρέσουμε από τη φόρμα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Καθώς ψήνονται, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Γυρίζουμε με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει και προσθέτουμε το γάλα. Γυρίζουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν μια ρευστή κρέμα. Αλατίζουμε και καρυκεύουμε με λίγο μοσχοκάρυδο. Κατεβάζουμε. Σερβίρουμε τα πιτάκια σε ατομικά πιάτα ή σε μια πιατέλα, περιχυμένα με λίγη μπεσαμέλ.

*Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τα κρεατοπιτάκια σε τρίγωνα κομμάτια.