BACK

Γαλλικό ψωμί

Η συνταγή αυτή είναι αλήθεια ότι θέλει το χρόνο της και χρειάζεται υπομονή. Το να φτιάχνεις όμως το δικό σου ψωμί και μάλιστα γαλλικό, είναι τόσο σημαντικό, που μόνο αν το δοκιμάσεις μια φορά θα καταλάβεις την αξία του.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

  • 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ πακέτα, ξηρής μαγιάς
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. μπομποτάλευρο
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κ.σ. νερό

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και χτυπάμε το μείγμα σε μίξερ (με το φτερό). 

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι που περίσσεψε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί, ώστε να έχουμε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη.

Δίνουμε στη ζύμη μας στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο μπολ.

Την αναποδογυρίζουμε μια φορά και τη σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη μας στα δύο. Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.

Ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης και τους δίνουμε ορθογώνιο σχήμα.

Ξεκινώντας από την μακρύτερη πλευρά, τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και σφραγίζουμε τις άκρες καλά, αφού προηγουμένως τις έχουμε βρέξει για να κολλήσουν μεταξύ τους.

Λαδώνουμε μια κόλλα ψησίματος καλά και την πασπαλίζουμε με μπομποτάλευρο.

Τοποθετούμε τα ρολά στην κόλλα προσέχοντας να είναι η ραφή προς τα κάτω.

Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι του αβγού με μια κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε τα ρολά.

Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος, για 35 με 40 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC

Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάνουμε 3 με 4 διαγώνιες χαρακιές, περίπου 1/2 εκατοστό, κατά μήκος κάθε φρατζόλας.

Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Αλείφουμε ξανά με το μείγμα του αβγού που φτιάξαμε νωρίτερα.

Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά ακόμα, έως ότου το ψωμί μας είναι έτοιμο. Εάν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην "αρπάξει" από πάνω.

Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Tips

Μπορείτε να διατηρήσετε τη ζύμη στην κατάψυξη αφού έχετε τοποθετήσει τα ρολά στη κόλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία από κει και μετά, από τη στιγμή που έχει ξεπαγώσει η ζύμη.