BACK

Αγλαΐα Κρεμέζη

Η Αγλαΐα Κρεµέζη γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και σπούδασε τέχνη και φωτογραφία στο Λονδίνο. Σήμερα είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φωτογράφος.
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (5 votes)

Άρθρα της Αγλαΐας Κρεμέζη έχουν δημοσιευθεί στους Los Angeles Times, στα περιοδικά Gourmet, Bonne Appetit, Food Arts, στο BBC Good Food Magazine, στο Food and Travel, στο Intermezzo  και σε άλλα ελληνικά και ξένα έντυπα. Ως δημοσιογράφος και φωτογράφος, έχει εργαστεί παλιότερα στις εφημερίδες Νέα, Βήμα, Έθνος, και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και σε πολλά περιοδικά.
 
Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της συντακτικής ομάδας που, τη δεκαετία αμέσως μετά τη δικτατορία, έκανε τον “Ταχυδρόμο” το πιο πετυχημένο ελληνικό περιοδικό με εβδομαδιαία κυκλοφορία πάνω από 120.000 έντυπα.
 
Το τελευταίο της ελληνικό βιβλίο «Της Μεσογείου τα Πικάντικα» (Πατάκης, 2010) περιλαμβάνει αυθεντικές σπιτικές συνταγές τις οποίες μπορεί κανείς να βρει σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Περιέχει νόστιμες σαλάτες, σάλτσες, σούπες και γλυκά. Φρέσκα υλικά όπως παραδοσιακά όσπρια, λαχανικά, ελαιόλαδο, ψάρι και λίγο κρέας είναι η βάση για μία κουζίνα όλο χρώμα, γεύση και άρωμα.

Λίγα χρόνια νωρίτερα εκδόθηκαν οι «Χειμωνιάτικες και Φθινοπωρινές Συνταγές και Ιστορίες για Μάγειρες με Ανησυχίες» από τις εκδόσεις Πατάκη, και το «Ανοιξιάτικες και Καλοκαιρινές Συνταγές και Ιστορίες», κυκλοφόρησε το Μάιο του 2005. Πρόκειται για τόμους  480 σελίδων με πολλές φωτογραφίες και συνταγές ελληνικές, της Μεσογείου, αλλά και από άλλους τόπους, της Ασίας ή του βορρά. Για το βιβλίο αυτό της απονεμήθη το Διεθνές Βραβείο  Gourmand.
 
Το βιβλίο της «The Foods of the Greek Islands»,  εικονογραφημένο με δικές της φωτογραφίες, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2000 (Houghton Mifflin) και πήρε εξαιρετικές κριτικές από τις εφημερίδες και τα περιοδικά των ΗΠΑ.
 
Το 2003 βραβεύτηκε σε επιστημονικό συνέδριο που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία Oldways της Βοστώνης, μαζί με το πανεπιστήμιο Harvard, για τη συμβολή της στη διάδοση της Μεσογειακής Δίαιτας.
 
Μαζί με τον άντρα της και κάποιους φίλους έχει δημιουργήσει την εταιρία Keartisanal που σκοπό έχει την οργάνωση γαστρονομικών και πολιτιστικών ταξιδιών στην Κέα και άλλα μέρη της Ελλάδας.
 
Έχει οργανώσει και έχει πάρει μέρος σε σημαντικά διεθνή συνέδρια, ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλούς αμερικανικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς παρουσιάζοντας ελληνικά φαγητά (Good Morning America, TV Food Network, Lifetime Channel, QVC, κλπ).
 
Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει συχνά σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, διδάσκοντας την ιστορία και την πρακτική της ελληνικής και της Μεσογειακής μαγειρικής. Από τον Μαϊο του ΄97, εργάζεται ως σύμβουλος στη δημιουργία του ελληνικού εστιατορίου ποιότητος Molyvos, στην 7η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, εκπαιδεύοντας τους σεφ και φτιάχνοντας το μενού. Το εστιατόριο κέρδισε τρία άστρα από την εφημερίδα New York Times.

http://www.aglaiakremezi.com/

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις