BACK

Πριν ξεκινήσετε δίαιτα...

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Ο οργανισμός μας χρειάζεται τροφές που πολλές φορές δεν τις περιέχει το καθημερινό μας διαιτολόγιο είτε γιατί δεν μας αρέσουν, είτε γιατί απλά αμελούμε την διατροφή μας. Πολύ σημαντική η διατροφή μας. Ίσως πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Οι διατροφικές συνήθειες είναι το Α και το Ω της καλής Ζωής και Υγείας. Στην συνέχεια θα βρείτε ό,τι θα χρειαστείτε για εφόδια στην αρχή. Μην σας τρομάζει αυτό. Ίσως ο δρόμος να είναι μακρύς μα αξίζει τον κόπο. Η ανταμοιβή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τον "κόπο". Κι εμείς πάντα εδώ σε κάθε δυσκολία ή απογοήτευση.

Μία καλή ζυγαριά για εσάς και μία για τα τρόφιμά σας είναι τα μόνα έξοδα που θα κάνετε για ένα αισιόδοξο ξεκίνημα. Στην συνέχεια και ένας καλός καθρέφτης θα σας έκανε να θαυμάζετε το σώμα που κρύβεται τώρα μέσα σας. Γιατί έτσι είναι! Το κρύβετε απλώς και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα το εμφανίσετε.

Βασικός κανόνας
Να μην βιάζεστε!
 Μην περιμένετε να δείτε από την μία μέρα στην άλλη αποτελέσματα! Αν το κάνετε αυτό, τότε έχετε χάσει ήδη το παιχνίδι. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, έτσι και ο οργανισμός θέλει και αυτός τον δικό του. Αργά, αλλά σταθερά θα φτάσετε εκεί που πρέπει. Μην σας επηρεάζουν τα όμορφα λόγια για και για δίαιτες με 10 κιλά σε 10 μέρες! Καταστροφή!!!

Κάποια λιχουδιά που και που δεν βλάπτει, αντιθέτως θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα! Θυμηθείτε την γλυκύτατη Ευθαλεία με τις ατασθαλίες τις! Όλα είναι υπέρ σας, μην σας τρομάζει τίποτα! Δεν υπάρχει άλλο πια "από Δευτέρα αρχίζω δίαιτα"! Από σήμερα! Από σήμερα λοιπόν μια καινούρια αρχή, μια καινούρια Ζωή!

Μην ξεχνάτε να ανταμείβετε τον εαυτό σας κάνοντάς του δώρα όπως κάποια ρούχα που δεν περιμένατε ποτέ ότι θα τα φορούσατε κι εσείς! Ο καθρέφτης θα πρέπει πια να γίνει σύμμαχος και όχι εχθρός και αυστηρός κριτής σας.

Πώς πρέπει να μαγειρεύουμε: Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ο τρόπος που μαγειρεύετε και τρώτε. Θα πρέπει να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω με την μαγειρική για να συνηθίσετε. Απλώς να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργείτε. Ελάχιστα λιπαρά και αρκετά μπαχαρικά θα δώσουν μία άλλη γεύση στο πιάτο σας. Το λάδι σαφώς απαραίτητο αλλά καλύτερα να το τρώτε ωμό και πάντα με μέτρο 2-3 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως είναι μία ισορροπημένη δόση. Όσο μπορείτε να καταναλώνετε μικρή ποσότητα άλατος. Και φυσικά δεν θα παραλείψουμε την γλυκιά και ύπουλη ζάχαρη που υπάρχει παντού! Μια καλή ποσότητα είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού και φυσικά επειδή όλοι αγαπάμε τις γλυκείες γεύσεις θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε με το μέλι. Αλλά επειδή ξέρω πόσο δύσκολο είναι να την κόψει κάποιος που πίνει τον καφέ του με 3 κουταλιές και πίνει και 2-3 καφέδες την μέρα, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να χρησιμοποιούσε και ασπαρτάμη, την γνωστή σε όλους ζαχαρίνη.

Πώς πρέπει να τρώμε: Τώρα για το πώς πρέπει να τρώτε, θα πρέπει να θυμάστε πως το να τρώτε λαίμαργα δεν θα καταλάβετε πότε νωρίς ότι χορτάσατε. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να πάρει το μήνυμα του κορεσμού κι εσείς συνεχίζετε να τρώτε. Γι αυτό λοιπόν όσο πιο αργά μπορείτε τόσο το καλύτερο. Θα μου πείτε όμως πως θα το καταφέρετε αυτό από την στιγμή που θα τρώτε πιο λίγο από πρώτα και θα νιώθετε περισσότερο πεινασμένοι. Δεν θα αφήνετε ποτέ λοιπόν τα γεύματά σας να ξεπερνούν τις έξι ώρες, αλλά να φροντίζετε να μην τρώτε πριν περάσουν τέσσερις ώρες από την τελευταία φορά που φάγατε. Δηλαδή τα γεύματά σας θα είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι ωρών. Τα φρούτα θα ήταν καλό να τα τρώτε μισή ώρα πριν το γεύμα ή τρεις ώρες μετά.

Και παρά λίγο να το ξεχνούσα! Νερό, νερό, νερό!!! Ενάμισι με δύο λίτρα ημερησίως θα κάνει θαύματα! Θα δείτε πόσο πιο καλά θα νιώθετε μετά από δεκαπέντε με είκοσι μέρες! Το νερό κατά ένα περίεργο τρόπο σε κάνει να νιώθεις ευεξία. Άλλωστε είναι και το μόνο που τελικά μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα! Και μιας και μιλάμε για υγρά ας πούμε και λίγα λόγια για το αλκοόλ. Κάποιες στιγμές στην ζωή μας πρέπει να καταναλώνουμε αλκοόλ λόγω των περιστάσεων. Αν βρεθείτε σε μία τέτοια θέση κάποια στιγμή δεν έγινε και τίποτα! Μην αγχώνεστε! 2-3 ποτά την εβδομάδα επιτρέπονται. Όμως κάνετε έξυπνες επιλογές όπως είναι το κρασί ή η μπύρα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Αποφύγετε τα λικέρ και το ουίσκι ή άλλο οποιοδήποτε ποτό που περιέχει άφθονη ζάχαρη.

Κλασική ιστορία: Κάποιος ξεκινά μια δίαιτα μειώνοντας τις θερμίδες. Τον πρώτο καιρό πάει καλά, χάνοντας βάρος κάθε εβδομάδα. Σε κάποιο σημείο μένει στάσιμος. Καταναλώνει τις ίδιες θερμίδες, αλλά όταν φτάσει σε ένα σωματικό βάρος, σταματούν οι απώλειες βάρους. Και τις περισσότερες φορές μάλλον θα πάρει και κιλά, ενώ δεν τρώει παραπάνω. Η θεωρία του βασικού "ενστίκτου" εξηγεί τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και γιατί ο τρόπος για να χάσει κανείς κιλά δεν εξαντλείται μέσα στις σελίδες ενός θερμιδομετρητή. Σε γενικές γραμμές το σώμα είναι προγραμματισμένο γενετικά να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό σωματικού λίπους (και όχι σωματικού βάρους). Υπάρχει η ικανότητα να γίνουν μικρές αλλαγές σε αυτό το ποσοστό χωρίς να επαναστατήσει το σώμα. Όταν γίνει κάποια δραστική μεταβολή, ξυπνά το βασικό "ένστικτο". Για παράδειγμα, όταν γίνεται μείωση θερμίδων για ένα χρονικό διάστημα και χαθεί σωματικό λίπος, συμβαίνουν δύο πράγματα:

  • Τα λιποκύτταρα που μίκρυναν στέλνουν χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο λέγοντάς του πως πρέπει να γίνει αποθήκευση θερμίδων και ότι θα πρέπει να αρχίσει να πεινάει.
  • Το σώμα αντιλαμβάνεται την μείωση των θερμίδων σαν ένα σήμα κινδύνου για την επιβίωση και επιστρατεύει το "θερμοστάτη" του μεταβολισμού, το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (ΒΜΡ).

Ο ΒΜΡ μειώνεται και το σώμα χρησιμοποιεί τις θερμίδες πιο οικονομικά, χωρίς να αφήνει ανεκμετάλλευτη καμιά από τις τροφές. Δεν γνωρίζει ότι υπάρχει άμεση πρόσβαση σε τροφές και ότι απλώς γίνετε δίαιτα. Νομίζει ότι έχει πέσει λιμός και κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει ζωντανό. Έτσι με την μείωση του ΒΜΡ οι ίδιες δραστηριότητες καίνε λιγότερες θερμίδες. Όμως υπάρχει τρόπος να κάνει κανείς το σώμα του να πιστεύει πως είναι καλύτερα όταν έχει μειωθεί το ποσοστό του λίπους. Έτσι δεν ενεργοποιεί το βασικό "ένστικτο". Ο τρόπος αυτός είναι το fitness και αυτός είναι ο λόγος που οι υποθερμιδικές δίαιτες δεν κάνουν πολλά πράγματα από μόνες τους. Από δω και ύστερα το πρόβλημα αφορά την επιλογή δραστηριότητας, τη διάρκεια και τη συχνότητα.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις