BACK

Η μπύρα στην κουζίνα και στο τραπέζι

Πώς εντάσσεται η  μπύρα στην κουζίνα και στο τραπέζι μας ; Μερικές απορίες που πρέπει να λύσουμε.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.6 (5 votes)

 

Το 1516 μ.Χ. ο Βαυαρός Γουλιέλμος Δ’ όρισε ότι η μπύρα θα περιέχει μόνο νερό, κριθάρι και μαγιά, προστατεύοντας την ίδια την μπύρα αλλά και τους καταναλωτές από διάφορα πρόσθετα  που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την γεύση της. Ο Λυκίσκος, φυτό στο οποίο οφείλεται η χαρακτηριστική πικρή γεύση σε πολλές μπύρες, προστέθηκε λίγο αργότερα..


Το κρασί σίγουρα κατέχει την πρώτη θέση ως το αλκοολούχο ποτό που θα προσθέσουμε στην κατσαρόλα, αν και η μπύρα έχει και αυτή τη θέση της στην κουζίνα.

Στη Μεσόγειο, η μπύρα χρησιμοποιείται κυρίως ως συστατικό σε κουρκούτι, ειδικά για το τηγάνισμα φετών κολοκυθιού και μελιτζάνας ή ζουμερής σουπιάς. 

Η μαγιά της μπύρας βοηθάει το κουρκούτι να φουσκώσει στο καυτό λάδι και έτσι να δημιουργήσει ένα παχύ, τραγανιστό προστατευτικό στρώμα γύρω από ό,τι τηγανίζεται ώστε να παραμείνει άθικτο από το λάδι. Δίνει επίσης γεύση.

Τα κουρκούτια με μπύρα είναι πιο γλυκά από όσα γίνονται μόνο με αλεύρι, νερό, μπέικιν πάουντερ ή σόδα. Η μπύρα αποτελεί επίσης συστατικό ορισμένων πολύ κλασσικών πιάτων. Υπάρχουν σούπες μπύρας και σάλτσες μπύρας, οι οποίες είναι γαλλική παράδοση και συνοδεύουν πολύ ωραία το ψάρι.

Η μπύρα, ή το υγρό ψωμί, κατέχει επίσης μια θέση στην αρτοποιία. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές συνταγές για ψωμί μπύρας.



Από όλες τις κουζίνες της Ευρώπης, όμως, η μπύρα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στις κουζίνες της βόρειας Γαλλίας και του Βελγίου.

Το πιο διάσημο πιάτο, μάλιστα ένα από τα εθνικά πιάτα του Βελγίου και της βορειοανατολικής περιοχής της Γαλλίας, είναι το "carbonnade". Είναι βασικά κρεμμύδια σιγοψημένα σε μπύρα.

Η μπύρα είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστη, και διάφορες μπύρες δίνουν διαφορετική γεύση σε σάλτσες, σούπες, στιφάδα ή άλλο πιάτα. Η μπύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγρό σε φαγητά στον ατμό. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, μύδια μαγειρεμένα στον ατμό μπύρας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγρό για σιγοβράσιμο, όπως στο κλασσικό "carbonnade", ενώ είναι επίσης εκπληκτική με όλη τη σειρά λαχανικών – βολβών, ειδικά τα πιο γλυκά όπως τα καρότα. Δίνει σώμα και γλυκύτητα σε σούπες και στιφάδα, ενώ ταιριάζει τέλεια με μοσχάρι στιφάδο και πικάντικες κολοκυθόσουπες.

Όταν η μπύρα όμως είναι στο ποτήρι, τα πιάτα που τη συνοδεύουν είναι πολλά και ποικίλα. Οι Γερμανοί κυριαρχούν με μια ολόκληρη σειρά λουκάνικων και σαλαμιών που ταιριάζουν συγκεκριμένα με τη μπύρα.

 

Οι αγγλικές μπυραρίες έχουν και αυτές τη δική τους κουζίνα. Σχεδόν τα πάντα ταιριάζουν με μια καλή μπύρα, από τη σκορδαλιά έως μια έντονη βινεγκρέτ ή μια πικάντικη σάλτσα ντομάτα.

Το μόνο πιάτο που ποτέ δε συνιστώ με μπύρα είναι τα πιάτα που θα σας φουσκώσουν περισσότερο από ένα ποτήρι μπύρα: ζυμαρικά, ψωμιά με μαγιά, ριζότο και πατάτες πουρές.

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις