BACK

Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Π.Ο.Π - Τα κορυφαία των κορυφαίων

Εξαιρετικό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που παραλαμβάνεται από την έκθλιψη της ελιάς μόνο με μηχανικά μέσα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

 Οι τυποποιητικές μονάδες, απλά το φιλτράρουν με μηχανικά μέσα για να αφαιρέσουν υγρασία και ξένες ύλες που αν παραμείνουν το υποβαθμίζουν. Έτσι καταλήγει στο μπουκάλι ο φυσικός χυμός της ελιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το σύστημα διασφάλισης Π.Ο.Π. στο πλαίσιο προώθησης και προστασίας των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συστηματικά να προωθήσει τα ποιοτικά προϊόντα με δύο στόχους. Αφενός για να δώσει στους αγρότες και τους παραγωγούς ποιοτικών υγιεινών προϊόντων μια δίκαιη ανταμοιβή για την προσπάθειά τους να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να διασώσουν τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παρασκευής και αφετέρου για να δώσει στους καταναλωτές μια Ευρωπαϊκή εγγύηση ποιότητα και αυθεντικότητας στα προϊόντα που τρώει ο Ευρωπαίος καταναλωτής.

Ως Π.Ο.Π. χαρακτηρίζονται τα ελαιόλαδα των οποίων τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά οφείλονται στην ποικιλία της ελιάς και στην μοναδικότητα του μικροκλίματος και της γης του τόπου όπου παράγονται.

Το σύστημα διασφάλισης Π.Ο.Π., που προκύπτει από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστοποιεί και εγγυάται:

  • Ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. παρήχθη από ελιές συγκεκριμένης ποικιλίας που καλλιεργήθηκαν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
  • Ότι καθ’ όλη την διαδικασία έκθλιψης των ελιών, η θερμοκρασία του ελαιοπολτού δεν υπερβαίνει τους 27ο C (ψυχρή έκθλιψη).
  • Ότι οι ποσότητες που παρήχθησαν ανά σοδιά, είναι αυστηρά καθορισμένες και φυλάσσονται χωριστά.
  • Κάθε αγορά τέτοιου ελαιόλαδου από τυποποιητές, καταγράφεται και εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό.
  • Τέλος, ο τυποποιητής είναι υποχρεωμένος να τυποποιεί και διακινεί το προϊόν σε αριθμημένες φιάλες, ταυτοποιόντας κάθε πιστοποιητικό αγοράς ελαιόλαδου Π.Ο.Π. με τους αντίστοιχους αύξοντες αριθμούς των φιαλών στις οποίες το τυποποίησε.

Τα γευστικά & αρωματικά χαρακτηριστικά των Π.Ο.Π. ελαιόλαδων Καλαμάτας και Σητείας


Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, προϊόν της Κορωνέϊκης ελιάς, έχει χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμα, πράσινο χρώμα και πλούσια πικάντικη γεύση με επίγευση πικραμύγδαλου.

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.O.Π. Σητείας Κρήτης, επίσης από Κορωνέϊκη ελιά, έχει χαρακτηριστικά την έντονα φρουτώδη γεύση, το ευγενικό άρωμα φύλλων ελιάς και πράσινου μήλου καθώς και το σμαραγδένιο χρώμα.

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις