BACK

Νέκταρ & Αμβροσία

Σε ελεύθερη μεταφορά του ορισμού του από το Π.Δ. 498/1983: "Μέλι είναι: το γλυκό προϊόν–τρόφιμο, που παράγουν οι μέλισσες όταν συλλέγουν νέκταρ ή άλλους φυτικούς χυμούς ή εκκρίσεις εντόμων. Το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, όπου το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες που συντελούν στη μετατροπή του, το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους, το ωριμάζουν και στη συνέχεια το σφραγίζουν στεγανοποιώντας το. "Είναι ένα φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως φυτική βιομηχανία που είναι το μελίσσι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.7 (3 votes)

Πως φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι
Ανθόμελα: Η πρώτη ύλη του μελιού είναι το νέκταρ, από το οποίο παράγεται το ανθόμελο. Το νέκταρ είναι ο καλύτερος χυμός του φυτού που καταλήγει στο άνθος. Οι συλλέκτριες προσθέτουν στο νέκταρ σάλιο και το μεταφέρουν στις κυψέλες. Εκεί το μοιράζουν στις εργάτριες. Μέχρι να τοποθετηθεί στα κελιά περνά πολλές φορές από τη μια μέλισσα στην άλλη και κάθε φορά προστίθεται σάλιο, το οποίο μεταβάλει τα σάκχαρα. Το υγρό πιπιλίζεται από τις μέλισσες πολλές φορές, αερίζεται από τα φτερά τους, κατά τη διάρκεια πολλών ημερών, και έτσι αυξάνεται η πυκνότητά του σε σάκχαρα, έως το 80%. Στη συνέχεια, οι μέλισσες καλύπτουν το συμπυκνωμένο μέλι με ένα κάλυμμα από κερί. Αυτό ονομάζεται λέπι.

Τα ανθόμελα, λόγω του ότι προέρχονται από άνθη, είναι τα ποιοτικότερα μέλια. Είναι χαμηλά σε οξέα, εύκολα αφομοιώσιμα στον οργανισμό, εμπλουτισμένα με γύρη, την οποία αφήνει η μέλισσα ρουφώντας το νέκταρ. Απαντώνται σε διάφορες ποικιλίες όπως:

  • Θυμάρι (θεωρείται διεθνώς η καλύτερη ποικιλία μελιού).
  • Σφάκα
  • Φασκόμηλο
  • Ρύκι κ.ά/


Μελιτώματα: προέρχονται κυρίως από έντομα, που τρέφονται από το φλοιό ή τα φύλλα των δέντρων. Είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας, με εξαίρεση τη βανίλια ελάτου (θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις των εντέρων και του στομάχου). Η μέλισσα παίρνει έτοιμο το μελίτωμα, είτε απευθείας από το σώμα του εντόμου – το οποίο το εκκρίνει, τρώγοντας από το φλοιό του δέντρου – είτε από την επιφάνεια των φύλλων του δέντρου, στην οποία το έχει αφήσει το έντομο, κατά την κίνησή του. Στη συνέχεια, η μέλισσα επαναλαμβάνει τη διαδικασία που εφαρμόζει και στο νέκταρ. Κυριότερες ποικιλίες μελιτωμάτων είναι:

  • Έλατος
  • Πεύκο
  • Βαμβάκι κ.ά.


Συστατικά του μελιού
Ειδικότερη ανάλυση δείχνει ότι το μέλι αποτελείται από:

  • Υδατάνθρακες
  • Οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό)
  • Πρωτεΐνες και αμινοξέα
  • Μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.)
  • Ένζυμα
  • Αναπλαστικά στοιχεία, δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών, που είναι η βάση της ζωής.
  • Βιταμίνες (Β1, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά)
  • Φυσικές Αρωματικές ουσίες κ.ά.


Θεραπευτική αξία του μελιού
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλλει στη καλή λειτουργία του οργανισμού. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθάει επίσης σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό – απολύμανση πληγών και εγκαυμάτων. Σε ενδοφλέβιες ενέσεις ύστερα από επεξεργασία, καταπολεμά τους ίκτερους, τις φαγούρες και ρυθμίζει το ρυθμό της καρδιάς.

Θρεπτική αξία του μελιού
Οι υδατάνθρακες του μελιού είναι σύνθετοι και απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία, γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι δεν παχαίνει αλλά αδυνατίζει, γιατί έχει υψηλό γλυκαιμιαίο δείκτη, οπότε πηγαίνοντας στο στομάχι προκαλεί μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση και διαλύει τα λίπη.

Πώς παράγεται ο βασιλικός πολτός
Οι τροφοί–μέλισσες (οι μικρές μέλισσες μέχρι σαράντα ημερών: είναι οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά, πριν γίνουν νύμφες) τρώνε μέλι και γύρη και εκκρίνουν από αδένες που έχουν στο φάρυγγα το βασιλικό πολτό, ουσία που δεν παρασκευάζεται χημικώς. Ένας από τους λόγους είναι ότι η γύρη περιέχει φυσική ραδιενέργεια, λόγω του ήλιου. Η μέλισσα ξέρει ποια γύρη πρέπει να επιλέξει και σε τι ποσότητα, πράγμα που εργαστηριακώς δεν είναι εφικτό.

Που χρησιμοποιείται ο βασιλικός πολτός
Το μελίσσι τον αποθηκεύει μέσα στα κελιά, όπου γεννιέται η βασίλισσα. Το αυγό της βασίλισσας κολυμπάει μέσα στον πολτό, ενώ της μέλισσας, για λίγες μέρες, απλώς ακουμπά σε ελάχιστα χιλιοστογραμμάρια πολτού. Η βασίλισσα τρώει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της πολτό. Η βασίλισσα ζει τέσσερα χρόνια και γεννάει από τέσσερις έως πέντε χιλιάδες αυγά την ημέρα (άνοιξη – καλοκαίρι), ενώ η μέλισσα ζει σαράντα ημέρες σε περίοδο ανθοφορίας.

Συστατικά του βασιλικού πολτού
Ο βασιλικός πολτός περιέχει:

  • όλα τα βασικά αμινοξέα
  • όλες τις βασικές βιταμίνες (B, C, E, D: μεγάλη περιεκτικότητα)
  • ένζυμα
  • αναπλαστικά στοιχεία (κάνουν ανάπλαση των κυττάρων)
  • μεταλλικά άλατα (υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κ.ά.) και άλλα τόσα συστατικά που είναι άγνωστα (δεν βρίσκονται αλλού στη φύση).


Θρεπτική αξία βασιλικού πολτού
Ο βασιλικός πολτός είναι το τέλειο συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο. Είναι φυσικό συμπλήρωμα οπότε δεν προκαλεί εθισμό. Μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις ηλικίες. Μερικά παραδείγματα της θετικής θρεπτικής του επίδρασης:

  • ρυθμίζει το βάρος (επηρεάζει τον μεταβολισμό)
  • βοηθά τη χώνεψη
  • καταπολεμά την κατάθλιψη
  • διεγείρει τις ορμονικές λειτουργίες (εξομαλύνει τις σεξουαλικές λειτουργίες)
  • χαρίζει υγεία στο δέρμα και στους ιστούς
  • έχει αντιβιοτικές ιδιότητες
  • καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου κ.ά.


Πως καταναλώνεται
Κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσουμε, χωρίς να πιούμε νερό, βάζουμε κάτω από την γλώσσα ένα γραμμάριο βασιλικό πολτό. Ένα τέταρτο μετά, χωρίς να έχουμε πιει νερό, παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι με τριάντα σπόρους γύρης.

Γύρη
Η μέλισσα πετάει από λουλούδι σε λουλούδι και συλλέγει γύρη, την οποία μεταφέρει με τα πίσω πόδια της. Την πηγαίνει στην κυψέλη και οι εργάτριες την εμπλουτίζουν με σάλιο και την αποθηκεύουν στις κηρήθρες.

Συστατικά και θρεπτική αξία της γύρης
Πρόκειται για φυσική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, περιέχει όλα τα είδη των αμινοξέων, όλα τα μέταλλα, όλες τις βιταμίνες κ.ά.

Θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης
Έχει αντικαρκινογόνο δράση, βοηθά πολύ τους ιστούς και τα κόκαλα και γενικά προσφέρει ευεξία στον οργανισμό.

Πρόπολη
Η πρώτη ύλη που παίρνει η μέλισσα από τη φύση είναι η ρητίνη. Τη συλλέγει από τα νέα κλαδάκια των δέντρων, κυρίως του πεύκου, τις ζεστές μέρες. Τη μεταφέρει στα πίσω πόδια της και μετά, στην κυψέλη, την παραλαμβάνουν οι εργάτριες και, αναμιγνύοντάς τη με γύρη και σάλιο, δημιουργούν ένα οικοδομικό υλικό, την πρόπολη, την οποία χρησιμοποιούν για να κλείσουν τρύπες, να καλύψουν τα κελιά της βασίλισσας, να καλύψουν τα πτώματα εξωτερικών εχθρών (άλλων εντόμων) που δεν μπορούν να τραβήξουν εκτός κυψέλης, λόγω βάρους, ώστε να μη μυρίσουν από τη σήψη. Είναι δηλαδή το τέλειο μονωτικό υλικό (οργανικό).

Θεραπευτικές ιδιότητες
Η πρόπολη συνίσταται για τα εξής:

  • εγκαύματα
  • πληγές ούλων
  • μελανιές
  • αντιγριπική δράση
  • αλλεργικό συνάχι κ.ά.


Πως χρησιμοποιείται
Όταν είναι ζεστή τοποθετείται πάνω στο τραύμα. Απολυμαίνει και επουλώνει το τραύμα αμέσως. Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εισπνοές. Κάνει καλό στο αναπνευστικό.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις