BACK

Στη Θερμή της Λέσβου

Τη Θέρμη θα τη συναντήσετε σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βόρεια της Μυτιλήνης. Είναι γνωστή λουτρόπολη, αλλά εσείς έχετε πολύ περισσότερους λόγους για να την επισκεφτείτε από μια βουτιά στα γαλανά νερά του Αιγαίου, που έτσι κι αλλιώς σας εξασφαλίζει ολόκληρο το νησί. Θα πάτε για να γευτείτε τα εξαιρετικά αλίπαστα της περιοχής (σαρδέλες, κολιούς και αντσούγιες) που θα τα συνδυάσετε με ένα γνήσιο ουζάκι του τόπου που το γέννησε.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (3 votes)

Η Λέσβος έχει δεκάδες ντόπιες ποτοποιίες που βγάζουν ούζο-απόσταγμα εξαιρετικής ποιότητας, μην εγκλωβιστείτε στα ήδη γνωστά σας ονόματα από τις κάβες των Αθηνών, αλλά αφεθείτε στη μεθυστική εξερεύνηση των καινούριων ετικετών.

Ελαιόλαδο-χρυσάφι και λαχανικά-μέλι

Καταπράσινοι ελαιώνες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και δίνουν αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, που εμπλουτίζει μοναδικά τη γεύση των τοπικών λαχανικών. Τα λαχανικά είναι ιδιαιτέρως γλυκά όπως και όλα τα εσπεριδοειδή του κάμπου, μια γλύκα-προνόμοιο των προϊόντων της γης που βγαίνουν σε παραθαλάσσια εδάφη. Το θρούμπι, το φασκόμηλο και η ρίγανη από τις πλαγιές των λόφων δίνουν την αρωματική διάσταση στα πιάτα του νησιού και της περιοχής.

Αλίπαστα για το ουζάκι

Δεν είναι μόνο οι σαρδέλες Καλλονής (μοναδικές κι αυτές, να τις δοκιμάσετε)...Κάθε τόπος της Λέσβου έχει τον τρόπο του με τα θαλασσινά και φτιάχνει μεζέδες για μερακλήδες. Στη Θερμή δοκιμάστε σαρδέλες, κολιούς και αντσούγιες, φτιαγμένους χωρίς ίχνος συντηρητικού, με μοναδικό μέσο συντήρησης το αλάτι και τεχνικές πατροπαράδοτες. Δεν υπάρχει καλύτερος μεζές για το ούζο. Εκτός βέβαια από τους χταποδοκεφτέδες...Λιαστό χταπόδι που γίνεται κιμάς, αναμειγνύεται με πατάτα, φρυγανιά, δυόσμο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τηγανίζεται για χάρη σας! ¶λλο πράγμα...Για το ούζο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το τοπικό λαδοτύρι.

Κάτι να μας γλυκάνει

Αν φτάσετε μέχρι τη Θερμή μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό ρόδι και τα γλυκά γεμιστά σύκα. Το ρόδι το γλυκό είναι παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο έδεσμα που προσφέρεται σε γάμους και βαφτίσια για να φέρει καλοτυχία και ευζωία. Τα λιαστά τα σύκα με τις μυρσίνες και τα βάγια τους και το βασιλικό τους είναι όλο το Αιγαίο σε μια μπουκιά. Μην αρνηθείτε τίποτα από τα δύο. Είναι πολιτιστικές και γευστικές γέφυρες με μια Ελλάδα που χάνεται.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις