Χρηστικόν Αλφαβητάριον Σύγχρονων Νηστίσιμων Εδεσμάτων
«Η νηστεία είναι η "αρχαιότερη μεσογειακή δίαιτα"», μας λέει ο συγγραφέας Αλέξανδρος Γιώτης και προσθέτει, είναι «νόστιμη και υγιεινή χάρη στην ελληνική φύση και στους κανόνες της νηστείας». Το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συνταγές, ταξινομημένες στις κατηγορίες: Σάλτσες, διατηρητέα και κόλπα, Κυρίως πιάτα και Γλυκά.
Πρόκειται για συνταγές εύκολες, καθώς «η νηστεία είναι πιο προσιτή όταν τα εδέσματα είναι εύκολα, γρήγορα και νόστιμα». Πολλές απ' αυτές μαρτυρούν τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνουν, π.χ. τα όσπρια, τα λαχανικά, τα χόρτα, τα δημητριακό, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά. «Αν αναζητήσουμε και τις θεραπευτικές ή βοηθητικές τους ιδιότητες, τότε η έκπληξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η θεραπεία δεν είναι εξάλλου ένα από τα ζητούμενα;», σχολιάζει ο συγγραφέας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το προλογικό σημείωμα του αρχιμανδρίτη Δοσιθέου Καστόρης, σχετικά με τη νηστεία, το ασκητικό μέσο της εκκλησιαστικής παράδοσης.
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα